wrz 14 2014

jesień to... jabłka


Komentarze: 0

Zaczynamy od klasyki...

Przepis jest jeszcze z notatek mojej mamy i nigdy mi się nie udała ta szarlotka :)

 

Składniki

50 dag mąki

szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny

5 jajek

szczypta soli

1 kg jabłek

3 łyżeczki cynamonu

1 cukier wanilinowy

 

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i 5 żółtek zagniatamy. Ważne, żeby najpierw gniesc ciasto w palcach a następnie połązyć kawałki razem. Niezbyt długo ugniatamy, bo im dłużej, tym będzie twardsze. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Pierwszą układamy na dnie blaszki prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto może się rozwalać, ale spokojnie możemy je przenosić kawałkami i układać w całość. 

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy nasienie. I teraz mamy dwie opcje. Pierwsza: jakbłka kroimy na plasterki, mieszamy z cynamonem i sukrem wanilinowym; Druga: jabłka ścieramy na grubych oczkach i dodajemy cynamon i cukier wanilinowy.

Całośc jabłek mieszamy z ubitą na sztywno pianą ze szczyptą soli. Układamy masę na ceście. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w grube paseczki układając je w kartkę na masie. Możemy też utrzeć ją na tarce na grubych oczkach.

Ciasto wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 125-150 stopni :)

 

Wyciągamy i opruszamy cukrem pudrem

 

SMACZNEGO :)

truskawka20 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz